Java43 # © ĴĀvĀ ˚΅ 4э إ ǿ ؟ ﯔ #
Mesaj Sayısı : 219 Nerden : Bursa MerKez | KoLaYsa TeK GeZ Tuttuğu Takım : Metin Alanı : Kayıt tarihi : 23/10/08
Rep Sistemi Başarı Puanı: (72/100) Güçlülük: (43/100) Aktiflik: (50/100)
| Konu: Manşet Pas Parmak Pas Perş. Ara. 18, 2008 4:38 pm | |
| VOLEYBOLDA TEMEL TEKNİK HAREKETLER
PAS ÇEŞİTLERİ VE PAS ALIŞTIRMALARI
Voleybolun temelini oluşturur; üstten ve alttan (manşet) pas olarak ikiye ayrılır. Sert gelen toplar manşetle, yavaş gelen toplar üstten pas (parmak pas) İle karşılanır.
Pas tekniğin çeşitleri:
1.Yönlerine göre: Öne-geriye pas. 2.Seviyelerine göre: Yüksek-alçak pas. 3.Uzunluklarına göre: Uzun-kısa pas. 4.Sıçrayarak pas: Öne-geriye pas. 5.Düşerek pas.
A.PARMAK PAS
Teknik:
-Ayakların Durumu: Vücut ağırlığı her iki ayakta eşit olmak üzere, ayaklar omuz genişliğinde (30-35 cm.) açıktır. Dizler hafif bükülü ve bir ayak öndedir.
-Parmakların Durumu: Baş ve işaret parmakları bir üçgen oluşturacak şekilde açılır. Topa tüm parmaklar birinci boğumuna kadar temas eder.
-Ellerin Duruşu: Avuç içi topa temas etmeden, eller topu kavrar. El hafif arkaya yatmış durumda, pas atarken sert ve gergin vaziyettedir. Atıştan sonra eller aşağıya doğru kapanır.
Dikkat Edilecek Hususlar
1-Vücudun topun altına doğru girmesi. 2-Ağırlığın ön ayakta olması 3-Ellerin pastan sonra kapanması. 4-Omuzların topun atıldığı yere bakması.
Geriye Parmak Pas: Topun altına doğru girerken, ağırlık arka ayağa aktarılır, kalça öne gelir. Bu sırada vücut ve baş arkaya doğru yatar. Kol ve omuzlar topun geldiği yöndedir.
Sıçrayarak Parmak Pas: Gelen topun konumuna göre. iyi bir zamanlama ve sıçrama ile ayakların yere değmeden topun elden çıkarılmasıdır
Pas Alıştırmaları:
1. Duvarda pas çalışması yapılır. 2.Karşılıklı iki kişi parmak pası, öne-geriye ve sıçrayarak çalışırlar. 3.Alıştırma iki, kısa ve uzun pas olarak çalışılır. 4.Karşılıklı iki kişi pas kontrol çalışması yapar . 5.Sağa ve sola deplaseli pas çalışması yapılır 6.Karşılıklı,4-5 mt. mesafede iki grup oluşturulur. Pası atan oyuncu, karşı grubun arkasına geçer. Uygulama durarak ve sıçrayarak pas şeklinde çalışılır. 7.Üçgen grupta pas çalışması. Her oyuncu pas altığı grubun arkasına geçer. Durarak pas, sıçrayarak pas ve çömelerek pas çalışmaları yapılır. (Atıştırma iki topta da yapılabilir) 8.Dörtlü çalışmada yer değiştirilir. 9.Oturarak ikili, üçlü ve dörtlü çalışmalar yapılır.
B- MANŞET PAS
Ayaklar omuz genişliğinde açık, bir ayak önde, bacaklar dizlerden bükülü, sırt düz, kollar dışa doğru açık ve dirsekler kilitlenmiştir. Ayaklar üzerinde öne, geriye veya yanlara kayma adımı ile gidilir. Topu her pozisyonda alabilmek için bir ayak diğerinden biraz önde olmalıdır. Vuruş anında avucun içinde ve parmaklar birbirleriyle kenetlenmiş olmalıdır.
Vuruş: Vuruş noktası bilekten 9 cm. kadar yukarıda ve ön kol kasları ile yapılır. Topun yuvarlağı kollarının arasına gelmelidir. Vuruş sonrası kollar topu takip etmelidir.
Manşet Vuruşu Sırasında Yapılan Hatalar:
1.Gözleri toptan ayırmak, vuruşu bilek veya ellerin üstü ile yapmak. 2.Vuruş sırasında bacaklar üstünde hafifçe yukarı kalkmamak. 3.Dizleri yetersiz bükmek, belden aşağı eğilmemek. 4.Ayakları kullanmayıp, sağa sola uzanmak. 5.Kollan savurmak, vuruş veya sonrası dirsekleri bükmek. 6.Vuruşta omuzları öne vermemek, vuruş öncesi konsantre olmamak 7.Kendine güvenmemek ve yapılan hata İle güveni kaybetmek.
Manşet Çeşitleri:
A-Topun yörüngesine Göre;
a- Yüksek manşet, b- Kurşun manşet, c- Yatık manşet
Yüksek manşete göre topun pasöre gitme süresi, yatık ve kurşun manşetle daha kısadır. Yatık ve kurşun manşet oyunu süratlendirmek için kullanılır. Topun gideceği yön, vuruş şekline göre belirlenir.
B- Oyuncunun vücut pozisyonuna göre;
1-Alçak pozisyon, 2-Yüksek pozisyon, 3-Normal pozisyon, 4-Yana Manşet. a- Sağ tarafa manşet, b- Sol tarafa manşet,
Manşet Alıştırmaları
1.Pas çalışmalarındaki driller, manşet çalışmasında da kullanılır. 2.Karşılıklı ikişerli gruplar oluşturulur. Oyunculardan biri diğerine sürekli parmak pas atar, diğeri manşetle karşılar. Oyuncular çalışmayı yer değiştirerek yapar ve hatalarını söylerler.
3.Üçerli gruplar teşkil edilir. İki oyuncu parmak pas, bir oyuncu manşet pas yapar. Hareket sıra ile yapılır. 4.Bu üçlü grupta bütün oyuncular manşet pas ile çalışırlar. 5.Sınıf içi manşet pas yarışması yapılır. | |
|